jouw-persoonlijk-pensioen

TopHeaderSmall

De pensioenrichtleeftijd stijgt naar 68 jaar

dec 05, 2017

De pensioenrichtleeftijd gaat met ingang van 2018 omhoog van 67 naar 68 jaar.               

De overheid verhoogt de pensioenrichtleeftijd
We leven langer en genieten langer van ons pensioen. Dat kost geld. Om de pensioenen betaalbaar te houden, stemt de overheid de pensioenrichtleeftijd af op de stijgende levensverwachting. De pensioenrichtleeftijd is de leeftijd waarop uw pensioen standaard ingaat. Vanaf 1 januari 2018 is de wettelijke pensioenrichtleeftijd 68 jaar. Daardoor gaat ook de pensioenrichtleeftijd bij Pensioenfonds De Fracties omhoog.

Wat zijn de belangrijkste gevolgen van de verhoging? We zetten het op een rijtje:

  1. Uw pensioen gaat standaard in op uw 68e
    De pensioenrichtleeftijd bij Pensioenfonds De Fracties gaat vanaf 1 januari 2018 van 67 naar 68 jaar. Om een volledig pensioen op te bouwen, moet u straks een jaar langer doorwerken. Maar u kunt nog steeds kiezen om eerder met pensioen te gaan (zie punt 3).
  2. Toepasselijke AOW-leeftijd is bepalend voor pensioeningang

De pensioenrichtleeftijd is niet hetzelfde als uw AOW-leeftijd. De van toepassing zijnde AOW-leeftijd is bepalend voor het moment waarop uw pensioen daadwerkelijk in zal gaan. Wilt u weten vanaf wanneer u AOW ontvangt, kijk dan op www.svb.nl/AOW.

  1. U kunt eerder met pensioen, maar dan gaat uw uitkering wel omlaag
    De nieuwe pensioenrichtleeftijd is 68 jaar. Maar u kunt ervoor kiezen om eerder met pensioen te gaan. U kunt bij Pensioenfonds De Fracties vanaf 55 jaar (gedeeltelijk) met pensioen. Maar let op: hoe eerder u met pensioen gaat, hoe lager uw uitkering wordt. Dat komt doordat we uw pensioen dan over meer jaren aan u moeten betalen.

De fondsdocumenten zullen worden aangepast aan deze wijziging. Begin 2018 zullen deze herziene documenten beschikbaar komen en op de website worden geplaatst.